BGP/BBP

Als u 5 of meer runderen ingeschreven heeft staan op uw UBN, bent u vanuit de overheid en vanuit de sectorpartijen zoals FrieslandCampina, LTO en Centrale Organisatie voor de Vleessector, verplicht om aan te kunnen tonen dat op uw bedrijf op verantwoorde wijze wordt omgegaan met antibiotica en dat de afgifte en registratie van medicijnen op uw bedrijf transparant en traceerbaar is. Hiervoor moet u, samen met uw geborgde rundveedierenarts, een geldig bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en bedrijfsbehandelplan (BBP opstellen.
Voor de meeste bedrijven geldt dat wij samen met u beide plannen hebben ingevuld op veeonline.nl. Hier kunt u inloggen en zien voor welke datum uw BGP en BBP geëvalueerd dient te worden Maak hiervoor een afspraak met de rundveedierenarts waarmee u de 1-op-1-overeenkomst heeft gesloten.

Tijdens controles van QLIP, QRUND en IKB Rund wordt nauwkeurig gelet op naleving van het bedrijfsgezondheids– en bedrijfsbehandelplan. Het is alleen toegestaan om 1e keus middelen op uw bedrijf in te zetten die op het behandelplan staan. Afwijken van het bedrijfsbehandelplan dient altijd in overleg met uw dierenarts te gebeuren.

Administratieve onderdelen van dit systeem zijn:

  • 1-op-1-overeenkomst veehouder-dierenarts (alleen bij wijzigingen opnieuw invullen).
  • Bedrijfsgezondheidsplan (iedere 12 maanden evalueren).
  • Bedrijfsbehandelplan (iedere 12 maanden evalueren; evt. tussentijdse aanpassingen).
  • Overzicht gebruik diergeneesmiddelen per dier met vermoedelijke diagnose, duur therapie en aantal ml per dier.

schermafbeelding-2014-12-14-om-17-27-17